Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Savojkål, i mitten.
Savojkål, i mitten.
Savojkål
Kategorier:
Kan ersättas med:
Salladskål
Recept med savojkål:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Franska Chou de Milan
Tyska Wirsing, Welschkohl
Holländska Savooiekool
Engelska Savoy cabbage, January King cabbage
Finska Kurttukaali
Savojkål
Ämne Mängd
Vitamin A 6,256,25 % av RDI
50 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,135714285660,136 % av RDI
0,19 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 41,333332341,333 % av RDI
31 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 6,66666666666,667 % av RDI
0,6 mg
Folat 25,2825,28 % av RDI
79 µg
Fosfor 7,0000000147 % av RDI
42 mg
Jod
Järn 4,08163265324,082 % av RDI
0,4 mg
Kalcium 4,3754,375 % av RDI
35 mg
Kalium 6,96969696,97 % av RDI
230 mg
Magnesium 8,8888888768,889 % av RDI
28 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 2,142857142872,143 % av RDI
0,03 mg
Selen 8,44444444368,444 % av RDI
3,8 µg
Tiamin 5,833333333315,833 % av RDI
0,07 mg
Zink 6,256,25 % av RDI
0,5 mg

Savojkål är en kålsort med krusiga, mörkgröna blad. Den finns skandinaviskt odlad under hösten, och nordeuropeisk hela vintern. Övriga tider på året kommer den oftast från Italien. Namnet kommer av ursprungsområdet, det medeltida alp-grevskapet Savojen (numera delat mellan Frankrike och Italien). I Norden har den odlats sedan 1600-talet.

Savojkål går att äta rå, då gärna strimlad i sallader och liknande, eller tillagad.

Miljöpåverkan

Savojkål odlas på friland, vilket är mindre energikrävande än växthusodling. Särskilt under hösten, när det finns lokalt odlad savojkål i Skandinavien, är den ett bra klimatval. Som många kålsorter kräver den dock mycket näring, och i konventionell odling används därför mycket gödsel. Vid ekologisk odling används inget konstgödsel.

Näringsvärde

Länkar



Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.

0
Undvik Det spirar
0
Undvik Försommar
0
Undvik Semestertid
0
Undvik Sensommar
1
Ofta Höstskörden
1
Ofta De frosttåliga
1
Ofta Vinterförrådet

Savojkål i Majas klimatpyramider


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen